Wie voert de campagne N36= uit?
Het ministerie van I&W is opdrachtgever voor deze campagne, Rijkswaterstaat voert de campagne uit. De gedragscampagne is samen met de provincie Overijssel, de gemeenten Almelo, Wierden, Twenterand, Hardenberg, Ommen en de politie Oost-Nederland tot stand gekomen en zal onder leiding van Rijkswaterstaat worden uitgevoerd.
Welke risicogedragingen komen het meest voor op de N36?
Onderzoek heeft uitgewezen dat drie gedragingen het vaakst voorkomen: onvoldoende afstand houden, afleiding en te weinig ruimte geven bij het invoegen. Sommige weggebruikers houden onvoldoende afstand tot hun voorganger. Dit gebeurt vaak als weggebruikers in een kolonne rijden (bijvoorbeeld achter een vrachtwagen aan). Onvoldoende afstand houden maakt het lastig om op tijd te anticiperen op onverwachte situaties. Ook zien we slingergedrag bij weggebruikers die in kolonne rijden. Daarnaast zien we dat weggebruikers soms afgeleid zijn en daardoor onvoldoende aandacht op de weg en de rijtaak hebben. Soms door gebeurtenissen langs de weg, soms door afleiding in het voertuig, bijvoorbeeld door de smartphone. Ook zien we dat men invoegend verkeer soms te weinig ruimte geeft. Dat komt ook doordat weggebruikers die in kolonne rijden te weinig afstand houden van hun voorganger, waardoor er niet vloeiend kan worden ingevoegd.
Hoe zijn deze gedragingen vastgesteld?
De risicodragende gedragingen zijn vastgesteld door onderzoek. Dit onderzoek bestaat uit: meerdere schouwen met een personenauto en een vrachtwagen, camerabeelden, vragenlijsten bij weggebruikers, focusgroepen met weggebruikers en bijeenkomsten met partners uit de regio.
Hoe gaat de campagne deze gedragingen ombuigen naar het gewenste gedrag?
In de campagne richten we ons op de gewenste gedragingen, zoals: voldoende afstand houden, aandacht en ogen op de weg houden, elkaar de ruimte geven en rekening houden met elkaar. Door op de juiste momenten en op de juiste plekken aandacht hiervoor te vragen, stimuleren we gewenst gedrag. We maken weggebruikers bewust van de risico’s van onveilig gedrag en we buigen die gedragingen om naar het juiste weggedrag. Dat doen we samen met onze partners in de regio (gemeenten, ROV, politie, rijscholen, werkgevers). En ook laten zien: deze weg is van ons allemaal. De campagne is daarom voor en met weggebruikers ontwikkeld. We doen dat door onze middelen en uitingen steeds af te stemmen op de input van de weggebruiker. Het is echt een campagne samen met de mensen die deze weg dag in dag uit gebruiken.
Hoe wordt het effect van de campagne gemeten?
Gedurende de looptijd van de campagne worden de ervaringen en beleving van weggebruikers gemonitord door vragenlijstonderzoeken. In de evaluatie van 2023 wordt het effect van de gedragscampagne in beeld gebracht.
Hoe meten jullie of de campagne geslaagd is?
Door intensief te luisteren naar de weggebruikers en hun input te vragen en te verwerken in onze campagne. De campagne slaagt als we het bewustzijn van de weg hebben verhoogd en we een verbetering zien in het weggedrag. We zullen daarbij meten hoe het aantal ongewenste gedragingen zich ontwikkelt.
Gaat dit leiden tot minder ongevallen op de N36?
Dat is onze hoop. Het doel van de campagne is dat dit leidt tot ander weggedrag. Daarmee heb je hopelijk invloed op die keren waarop het bijna misgaat, maar we door alertheid en goed gedrag een onveilige situatie ombuigen en we allemaal veilig thuiskomen.
Wat merkt de weggebruiker van de campagne?
Op 17 september 2021 is de campagne N36= afgetrapt, samen met partners uit de regio. Gedurende de campagneperiode van anderhalf jaar nemen we de weggebruiker mee in hoe belangrijk het is je niet te laten afleiden als je onderweg bent en je ogen en focus op de weg en je omgeving te houden. De campagne is zichtbaar langs de weg (motto-borden), op social media, de website, via de gemeenten en andere partners, huis-aan-huis-bladen en andere lokale nieuwsbronnen. Zo maken we mensen bewust van veilig weggedrag. Maar vooral ook door te luisteren naar de weggebruiker. Hoe ervaren zij de weg en wat vinden zij belangrijk? We vragen de gebruikers van de N36 actief om hun input. Wil je meedoen? Vul het contactformulier in op de website www.n36is.nl.
FAQ
Heb je vragen over de campagne N36=? Op deze pagina vind je de meestgestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact op via het contactformulier!